Bilresa i Sverige

Det bästa att göra innan du planerar en bilresa inom Sverige är att göra ordentlig research på vart du ska och vad du vill göra. Mycket information går att hitta via Google, men du kan även ta hjälp av turistbyråerna som finns i varje kommun och län.

 

 

Bra att ha med sig och tänka på:

  • GPS med uppdaterade kartor alternativt en bra vägatlas.
  • Med en takbox så kan du packa mer och få mer utrymme för det nödvändigaste i bilen.
  • Se till att kontrollera däckens lufttryck och mönsterdjup.
  • Kontrollera motoroljan och spolarvätska (kan vara bra att ha reservdunk i bakluckan)
  • Se till att ditt fordon har allt som behövs om en olycka skulle inträffa (såsom första hjälpen kudde, brandsläckare, ficklampa, varningstriangel, reflexväst etc.)
  • Mobil och laddare.
  • Ett glatt humör!

 

Camping och husbil
Campingkatalogen som är framtagen av tidningen allt om husvagn & camping innehåller alla Sveriges campingplatser. Det finns över 1000 campingplatser i Sverige och på campingkatalogen.se kan du söka och se vilka platser som finns. Om du tänkt campa i Europa kan det vara bra att kolla upp om det behövs speciella campingkort. Det kan nämligen krävas speciella tillstånd på olika campingplatser i Europa så kolla upp vad som gäller innan din resa.

Det är i Sverige även tillåtet att fricampa så länge du håller dig på gott avstånd från bebodda hus eller odlad mark. Det är tillåtet att övernatta på p-plats eller allmän väg eller gata men är inget som rekommenderas.

Planera din väg
Det finns flera sajter som kan hjälpa dig med att lägga upp en bra rutt för din resa. Trafikverkets hemsida och mobilapplikation ger lägesrapporter live om eventuella avvikelser och olyckor.

Vägavgifter
Det kan vara bra att känna till att i vissa delar i Sverige måste du betala vägavgifter och det är ofta upp till dig själv att komma ihåg att betala dessa. Trängselskatt finns till exempel i Stockholm och Göteborg. Motalabron, Sundsvallsbron och Öresundsbron är även avgiftsbelagda.

Hastighetsgränser
För bil och motorcykel gäller, beroende på olycksrisken, mellan 70-100 km/h på landsväg och 110-120km/h på motorväg. Personbil med släpvagn får dock köra högst 80 km/h på både landsväg och motorväg och bussar får högst köra i 100 km/h.

Promillegräns
0,2

​​Däck
Enligt svensk lag ska vinterdäcken sitta på mellan 1 december och 31 mars om det är vinterväglag ute. Dubbdäck får dock användas mellan den 1 oktober och den 15 april. Det är även tillåtet att använda dubbdäck utöver denna period, om det finns risk för vinterväglag.

Viktigt att tänka på är att om bilen har dubbdäck så måste även släpet ha det.

​​​Viltolyckor
Det är störst risk för olyckor med djur under gryning och skymning då djuren är aktiva under denna period och sikten kan vara begränsad. Månaderna maj-juni och september – oktober är också extra utsatta för viltolyckor. Det är också bra att ha ett extra observant öga vid öppna fält, nära vattendrag och längst viltstängsel. 


Om något händer
Krånglar bilen? Ring REDGO dygnet runt alla årets dagar på 020-38 38 38.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​